تزریق ژل (filler) چیست؟

فیلرها یا ژل ها ترکیباتی هستند که به منظور پر نمودن نقایص صورت همچون آثار بجا مانده پس از زخم ها یا جوش های متعدد چرکی (آکنه ) یا بریدگی ها ، همچنین در بیمارانی که پس از بیماری های خاصی بخش زیادی از چربی صورت خود را مخصوصا در نواحی تحتانی گونه از دست می دهند که اصطلاحا lipoatrophy نامیده می شود بکار می روند. هم چنین یکی دیگر از کاربردهای مهم و پرطرفدار تزریق ژل ، رفع چین و چروکها است. از آنجایی که صورت حجم مشخصی عضله و چربی دارد، با گذشت زمان با کاهش حجم عضلات، پوست دچار چروک می گردد. از همین رو تزریق ژل (فیلر) یکی از بهترین روشها برای جبران حجم از دست رفته و جوانسازی پوست به شمار می رود.

تزریق ژل

دیگر کاربرد اساسی ژل ها برجسته سازی ( augmentation ) بخش هایی از صورت همچون گونه ها ، لب به منظور بهتر نمودن نمای ظاهری صورت می باشد و نیز با افزایش سن با کاهش بافت الاستیک پوست مانند کلاژن و هیالورونیک اسید در بخش هایی از صورت مثل اطراف دهان و چشم و سطح صورت چروک های ریز ایجاد می شود وعمق خط خنده که به موازات بینی تا کنار لب پایین آمده بیشتر می گردد. نمامی این علایم افزایش سن ر امی توان با تکنیک های مختلف زیبایی همچون بهره گیری  از لیزر ، لایه برداری ، مزوتراپی ، تزریق چربی ،  RF ( که امواج رادیویی تحریک کننده بافت همبند است)  و بهره گیری از ژل های هیالورونیک اسید و غیر آن اصلاح کرد.

بدیهی است در کنار تمامی این روش ها نگهداری و مراقبت صحیح از پوست صورت شامل انتخاب شوینده مناسب ، حفاظت از پوست در مقابل نور خورشید بوسیله کرم های ضدآفتاب و پوشش فیزیکی مثل کلاه و دستکش ، مصرف کرم های ویتامینه مناسب روز و شب ، استفاده از فرآورده های پیشگیری از پیری و مرطوب کننده ها و تغذیه سالم نقش موثری خواهد داشت. تاریخچه بکارگیری از فیلرها به بیش ازصدسال پیش بر می گردد که انواع ابتدایی ژل ها کلاژن را از نسج حیوانی و پس از آن انسانی مرده تهیه می کردند که طبیعتا عوارض و واکنش های بافتی بسیاری بدنبال داشت.

حتما بخوانید
کاشت ریش

پس از آن نوبت به استفاده و تولید فرآورده های صناعی با واکنش بافتی حداقل و سازگار با بدن انسان رسید که برخی ار آنها در حال حاضر نیز با اشکال جدید و فرمولاسیون بهتر مصرف می شوند. در ساختار برخی از این ژل ها از مواد صناعی استفاده شده بود که بوسیله بافت انسان به سختی و در دراز مدت تخریب میشد که یکی از آنها PMMA بوده که اکثریت ژل های دایم که درگذشته و بندرت حال مصرف می شود حاوی آن بودند ؛ و این ماده نوعی پلیمر بوده که ماندگاری بافتی حدود 13-10 سال داشته و ژل های دارای این ترکیب ژل دایم محسوب می گردند.

ژل های دایم امکان ایجاد حساسیت تاخیری بافتی و جابجاشدن مخصوصا بدنبال کاهش وزن ناگهانی بیمار را دارند به همین دلیل تزریق آنها در گونه و داخل لب ممنوع بوده وتنها کاربرد مورد تایید آنها خط خنده و گاها آثار فرورفته ی عمیق زخم ها می باشد. یک گروه دیگر از ژل ها ترکیبات با ماندگاری کمتر بوده که نیمه دایمی محسوب می شوند همانند کلسیم هیدروکسی آپاتیت و پلی لاکتیک اسید که ماندگاری حداکثری دو سال برای آنها مطرح است که این گروه نیز برای تمامی نواحی ضورت قابل کاربردهستند.

تزریق چربی استخراج شده از بافت های چربی سایر نواحی بدن بیمار و خالص سازی آن و نیز استخراج فاکتورهای رشدی از خون بیمار و غنی سازی آن  و تزریق مجدد به داخل صورت  نیز ماندگاری حدود سه سال داشته و روش های مساعد برای بیمارانی هستند که بدنبال بیمارهای خاص یا سوختگی یا بستری طولانی بخش زیادی ازحجم چربی و حتی عضله زیربافت پوست صورت خود را از دست داده اند.

حتما بخوانید
رژیم درمانی

رایج ترین نوع فیلرها ماده ای به نام هیالورونیک اسید است که در بافت همبندی و ساختار پوست نقش داربست کلاژن ها  را می توان برای آن تصورکرد که با افزایش سن میزان آن در بافت پوست کاهش یافته منجر به شل شدگی و افتادگی پوست می گردد ونیز با توجه به نقش هیالورونیک اسید در آبرسانی و طراوت پوست طبیعی است که به موازات کاهش آن با افزایش سن طراوت پوست نیز کاهش میابد.

هیالورونیک اسید به دو دسته ی cross-linked  و  non cross-linked  تقسیم می گردد که گروه اول پس از تزریق ژل به داخل بافت با بافت محل تزریق اتصال یافته و پس از مکانیسم طبیعی جذب آب چروک محل تزریق ژل را کاهش داده و آنجا را پر می کند ؛ گروه دوم برخلاف دسته اول فرم کاملا خالص هیالورونیک اسید بوده که پس از تزریق ژل بصورت یکنواخت در پوست توزیع شده و موجب سفتی یکدست و آبرسانی کل پوست می گردد.

ماندگاری ژل های حاوی هیالورونیک اسید 9-6 ماه است و فیلرهای موقت محسوب می شوند با توجه به این نکته که کاملا طبیعی و بدون عوارض و جابجایی و واکنش بافتی هستند. یکی از مکانیسم های جانبی فیلرهای حاوی هیالورونیک اسید تحریک ساخت کلاژن بوسیله ی بافت پوست است بدین معنی که پس از سپری شدن دوره شش تا نه ماه و از بین رفتن فیلر به دلیل ساخته شدن کلاژن توسط بافت عمق چروک ها و قوام پوست بهبود می یابد. ممنون که با این مطلب از سایت کلینیک پوست و مو نیک آفرید ما را همراهی کردید.